fbpx

Pyörätuolitanssissa yhdistyy liikunta ja musiikki

01.08.22 | Harrastukset

Helsinkiläinen Selda Demirtas, 29, on harrastanut pyörätuolitanssia tammikuusta 2021 alkaen Uudenmaan pyörätuolitanssijat UP ry:n tanssitunneilla, vaikka tutustuminen lajiin tapahtuikin aikaisemmin nuorisoyhteistyö Seitin lajikokeilussa.  Pyörätuolitanssi on monipuolinen harrastus, jossa voi pelkän kuntoilun lisäksi myös kilpailla. Pyörätuolitanssissa Seldaa kiehtoi liikkumisen yhdistäminen musiikkiin, joista kummastakin hänellä on kokemusta nuoruuden uintiharrastuksen sekä pianonsoiton kautta.

Kuva Selda Demirtas pyörätuolitanssimassa

Kuva: Markku Starast

Tanssittavia lajeja on monipuolisesti laidasta laitaan, kuten esimerkiksi valssi, hiphop, bollywood, rumba, salsa, reggaeton sekä tango – ja lähes jokainen tanssilaji on muokattavissa pyörätuolitanssiin sopivaksi. “Pyörätuolitanssia on mahdollista tanssia yksin soolona, ryhmässä, duoparina tai combina, eli pystytanssijan kanssa. Itse tanssin soolona” Selda kertoo ja jatkaa “varsinkin samban rytmit ovat ihania ja pidän liikkeen yhdistämisestä musiikkiin. Myös eri tanssilajien lyhytkursseilla on ollut kiva tutustua uusiin tanssilajeihin ja eri opettajiin. Aloitin itse tanssiharrastuksen paso doblen etäkurssilla”.  

Tanssituntien rakennetta Selda kuvaa monipuoliseksi – “Meillä on viikoittain kaksi puolentoista tunnin tanssituntia peräkkäin kevät- ja syyskaudella. Toisella tunnilla tanssitaan kilpatansseja, eli vakioita ja lattareita vuoroviikoin, ja toisella näitä erilaisia lyhytkursseja. Samaa lyhytkurssia on yleensä kolmesta viiteen kertaa ja kaikkien tanssituntien rakenne on hyvin samanlainen – ne koostuu alkulämmittelystä, itse tanssiosuudesta sekä loppuverryttelystä”. 

Henkilökuva Selda Demirtas

Kuva: Eeva-Kerttu Demirtas

“Tulevaisuudessa haluan vielä kehittyä pyörätuolitanssin tanssitekniikoissa, kuten pyörähdyksissä. Olen osallistunut yhteen ryhmäkilpailuun, mutta tällä hetkellä nautin vain esiintymisestä ja tavoitetta varten on mielekästä harjoitella. Minua kannustetaan myös kilpailemaan soolona, mutta ainakaan vielä en ole siihen valmis. Toivoisin myös, että pyörätuolitanssista puhuttaisiin enemmän, jotta lisää ihmisiä löytäisi näin ihanan harrastuksen pariin. Olisi myös ilahduttavaa saada opetusta pyörätuolia käyttäviltä tanssinopettajilta. Laji on monipuolinen ja seuroja löytyy useilta paikkakunnilta, eli rohkeasti testaamaan! Ainakin Helsingissä on suunnitteilla avoimia harrastuspäiviä ja meillä UP:ssa ensimmäinen kokeilutunti on aina ilmainen. Lisäksi elokuussa 2022 järjestetään myös tanssileiri.” Selda kiteyttää. 

Seldaa voi seurata Instagramissa @seldanz_

Lisää tietoa pyörätuolitanssista löytyy Suomen pyörätuolitanssiliiton PYTLI ry:n sivuilta sekä Paralympia.fi -sivustolta, josta voi myös löytää oman pyörätuolitanssiseuran