fbpx

Kohti tulevaisuuden kilpauintiuraa

01.08.22 | Harrastukset

Kuvituskuva uimaradasta

Kilpauintia harrastava Ronja Hampf tähtää kohti ammattilaisurheilijan uraa. Ronja on harrastanut lapsuudesta asti monia eri urheilulajeja, mutta uinti vienyt nuoren urheilijan mukanaan. Uinnissa Ronjaa motivoi itsensä vieminen äärirajoille ja äärirajojen läpi puskeminen.

“On niin siistiä kun saa parannettua omaa aikaa! Viime kisoissa paransin aikaa 2,5 sekunnilla, mikä on tosi paljon. Uinti on vaan ihanaa”, hän kertoo innokkaasti. “Tällä hetkellä uin Simmiksessä (Helsingfors Simsällskap r.f.), jossa myös aloitin uinnin 11-vuotiaana. Siirryin Simmiksen kilparyhmään 12-vuotiaana ja sille tielle jäin” kuvaa nyt 15-vuotias Ronja uintihistoriaansa.

Kuvassa Ronja Hampf istuu mitali kaulassa

Kuva: Kristian Hampf

“Päädyin alunperin uinnin parin tukijaksolta, kun fysioterapeuttini kiinnitti huomiota uintitaitoihini ja ehdotti että alkaisin harrastamaan sitä. Siirryin aluksi harrasteryhmään jossa harjoiteltiin uimista, mutta koska se oli minulla jo hallussa, sain nopeasti siirron kilparyhmään. Treenejä minulla on ollut nyt kolmesti viikossa ja tulevana syksynä on tarkoitus nostaa treenit neljään kertaan viikossa. Sen ohessa alkaa lisäksi omatoimitreenit, eli sali ja oheinen, eli uinnin rinnalla harrastettava oheislaji. Uimarit saattaa harrastaa esimerkiksi judoa tai pilatesta oheisena. Itse uskon, että minun oheislajikseni tulee spinning — siinä ei tarvitse ajatella, saa vain tehdä” Ronja kertoo nauraen. “Haluaisin testata vielä ainakin ihan kokeilumielessä itsepuolustuslajeja, kuten judoa tai jujutsua”

“En olisi itse osannut hakeutua urheilun pariin, mutta vanhempani ovat opiskelleet aikanaan mm. liikuntatieteitä ja heillä on siten ollut tietoa sekä taitoa etsiä eri tapoja harrastaa. He ovat kannustaneet minua kokeilemaan kaikkea ja se on varmasti yksi syy miksi olen sitten ollut kaikessa mukana! Olen harrastanut lapsena ennen näön menetystä rytmistä voimistelua, myöhemmin muksujudoa, tanssijuttuja, yleisurheilua ja pitkän aikaa ratsastusta. Harrastan kilpauinnin ohella yhä myös partiota.” Juuri Hämeenlinnasta partioleiri Kajolta palannut Ronja kertoo.

Kuvassa Ronja Hampf mitali kaulassa

Kuva: Kristian Hampf

Tulevaisuuden tavoitteet ovat selkeät — “Tähtään kilpauraan. Tällä hetkellä tavoitteeni on päästä joulukuussa 2022 lyhyen radan SM-kilpailuihin ja haen siinä sivussa Paralympiakomitean Tulevaisuuden tähdet -ryhmään. Sieltä saisin vertaistukea, valmennusta ja yhteisöllisyyttä. Ihan ultimate goal on paralympialaiset, mutta on kai ihan hyvä asettaa vähän pienempiä välitavoitteita.”

Hän jatkaa — “Haluaisin sanoa myös parauinnista kiinnostuneille, että mukaan kannattaa tulla hyvin matalalla kynnyksellä. Ei tarvi olla hyvä uimari että voi tulla testaamaan para- tai soveltava uintia. Siellä on hauskaa, ryhmähenki on hyvä ja samalla oppii! Ei tarvi myöskään pelätä että kukaan tulisi arvostelemaan toisen uintia kun kaikki ovat niin keskittyneitä omaan suoritukseen” Ronja kertoo nauraen “Vaikka kaikilla on eri (para)luokitukset, tausta ja vammat niin meininki on hyvä ja siellä me tsempataan vaan toisiamme!”.

Urheiluhulluksi itseään kutsuva Ronja kertoo harmistusta herättävän kuinka piilossa paralympialaiset mediassa ovat — “Verrattuna olympialaisiin, paralympialaiset on aika näkymättömät. Joo, ehkä Suur-Hamarin kulta näytetään YLEllä, mutta ei kauheasti muuta. Monien vammaistenkin reaktiot on sellaiset ahaa, en tiennyt että tuollaista edes järjestetään, mikä on tosi harmi. Tämä näkyy myös harrastajissa: minä olen ainut S11-luokassa naisten sarjassa uiva. Eli kaikki mukaan vaan! Muistakaa myös, että asiatonta käytöstä ei tarvitse sietää vaikka on paraurheilija. Siitä pitää sanoa ja lähteä menemään jos asiat ei korjaannu!”

Ronjaa voi seurata Instagramissa @hampfinronja