fbpx

Kelaten keikkareissulle osa 1: Viisi vinkkiä valmistautumiseen

Kulttuuri

Teksti: Heidi Sipilä

Mitä huomioida ensimmäisen keikkareissun suunnittelussa, kun mukana on pyörätuoli ja/tai muita apuvälineitä ja mahdollinen henkilökohtainen avustaja?

Miten itse reissussa voi keskittyä lähinnä nauttimiseen eikä matkalla tarvitse murehtia ainakaan vammaisuudesta? Kokeneemman eturivieläimen etuoikeudella jaan parhaat vinkkini kelaten keikkareissailuun, jotta yhä useampi uskaltaisi lähteä matkaan.

Oletko joskus haaveillut lähteväsi lempiartistisi tai -bändisi keikalle toiselle paikkakunnalle? Onko pelko tai epävarmuus estänyt  sinua lähtemästä? Syitä epävarmuuteen tai pelkoon voi olla toki monia, mutta ainakaan vamman ei tarvitse olla se syy, mikä estää lähtemästä.

Apuvälineet ja avustajat ovat olemassa sitä varten, että mielekäs elämä myös tältä osin on mahdollista. Reissaaminen apuvälineen ja/tai avustajan kanssa vaatii vain hieman etukäteissuunnittelua, mutta livemusiikki tai mikä tahansa muu elämys on monen mielestä kaiken sen vaivan arvoista. Parhaimmillaan keikkareissussa voi unohtaa arjen huolet ja murheet ja kokea aitoa osallisuutta ja yhdenvertaisuutta.

Olen itse kiertänyt Suomen keikkapaikkoja kelaten jo lähes kymmenen vuotta ja jaan mielelläni parhaat vinkkini reissaamiseen. Näitä vinkkejä noudattamalla pääset jo pitkälle valmistautumisessa. Lista keskittyy erityisesti vamman tuomiin ulottuvuuksiin – näitä asioita vammattomien ihmisten ei muuten tarvitse miettiä ja siksi niistä ei usein puhuta, mutta nyt puhutaan. 

Ensin kuitenkin pakollinen disclaimer: Lista ei ole täydellinen, sillä monen asian oppii vain kokeilemalla ja se mikä toimii minulle, ei ehkä toimi sinulle. Tärkeintä on hahmottaa karkeasti omat tarpeensa, kysyä muutama ennakkotieto ja sitten rohkeasti lähteä matkaan. Aina voi kysyä myös vinkkejä kokeneemmilta reissaajilta, ainakin itse autan mielelläni uusia kelaavia keikkareissaajia!

VIISI VINKKIÄ VALMISTAUTUMISEEN

1. Ota selvää etukäteen keikkapaikan esteettömyydestä

Pääsetkö sisään, mahdollisesti vessaan ja tarvitseeko mahdollinen henkilökohtainen avustaja oman lipun keikalle? Saatko mennä eturiviin näin halutessasi tai haluatko, että keikkapaikalla on mahdollisuus seurata keikkaa erilliseltä vain pyörätuolilla liikkuville tarkoitetulta alueelta?

Haluatko syödä ennen keikkaa, missä on esteetön ravintola? Keikkapaikkoihin ja ravintoloihin kannattaa olla yhteydessä puhelimitse tai sähköpostilla hyvissä ajoin, joskus vastauksen voi saada myös sosiaalisen median yksityisviestillä tai nettisivuilta. Kerro tarpeesi mahdollisimman selkeästi ja muista kunnioittaa omia rajojasi esimerkiksi sen suhteen, haluatko tulla kannetuksi portaita päästäksesi keikalle vai onko parempi valita toinen keikkakohde.

2. Selvitä avustajatunnit ja korvaukset

Jos olet ensimmäistä kertaa lähdössä, pohdi myös yhteydenoton tarpeellisuutta vammaispalveluihin: Tarvitsetko lisää avustajatunteja vai riittävätkö mahdolliset vapaa-aikaan jo myönnetyt tunnit? Kuka korvaa avustajan kustannukset ja miten? Tähänkin prosessiin kannattaa varata aikaa erityisesti ensimmäisellä kerralla. Jos perustunnit vapaa-aikaan ovat riittävät, pääset helpommalla. Voit perustella avustajan tarvetta niillä samoilla asioilla, mihin tarvitset apua arjessakin ja lisäksi vieraassa ympäristössä apua voi tarvita aina hieman enemmän.

Muista, että sinulla on oikeus viettää vapaa-aikaa haluamallasi tavalla ja saada riittävä apu siihen. Muista sopia myös avustajan kanssa reissusta hyvissä ajoin ja mieti myös, tarvitsetko apua ennen lähtöä tai sen jälkeen. Myös muu keikkaseura voi toimia avustajana, jos se on molemmille ok.

Saavutettavuudesta kuvtuskuva

3. Suunnittele matkustaminen huolella

Pohdi myös matkat kotoasi keikkapaikalle ja takaisin: Pärjäätkö julkisilla kulkuneuvoilla vai tarvitaanko taksia? Kuka sen maksaa? Esimerkiksi junassa avustaja pääsee saattajalipulla maksutta, mutta paikkoja on junassa pääasiassa 2 per juna eli matka kannattaa varata ajoissa ja varautua matkustamaan tiiviisti. Kaukoliikenteen bussit eivät usein ole esteettömiä (paitsi Onnibussin tietyt vuorot), se kannattaa tarkistaa etukäteen. Pohdi myös yöpymisen tarpeellisuutta ja selvitä tarvittaessa hotellin tai muun yöpymispaikan esteettömyys samoin kuin keikkapaikan ja ravintolan kohdalla.

Saavutettavuudesta kuvistuskuva

4. Tarkista apuvälineet, lääkkeet ja hoitotarvikkeet

Tarkista, että mukaasi lähtevät apuvälineet ovat toimintakunnossa. Et halua joutua vieraalla paikkakunnalla siihen tilanteeseen, että joku ei toimi ja joudut selvittämään, mistä saat huoltopalvelua ja kuka sen mahdollisesti maksaa. 

Muista pakata mukaan myös lääkkeet ja mahdolliset hoitotarvikkeet. Tavaraa tulee vähän enemmän (iso reppu kulkee kätevästi pyörätuolin takana), mutta vamma täytyy huomioida tämän verran myös reissunpäällä.

Saavutettavuudesta kuvistuskuva

5. Hyväksy, että reissussa esteettömyyden taso ei ole sama kuin kotona

Määrittele oma minimitasosi millaisessa ympäristössä pärjäät ja mistä olet mahdollisesti valmis tinkimään elämyksen takia.  Pyydä apua ja keksikää yhdessä luovia ratkaisuja, miten asioista selvitään (tästä lisää juttusarjan seuraavassa osassa!).

Maailma muuttuu toivottavasti koko ajan esteettömämmäksi ja kokemusten karttuessa opit yhä enemmän itsestäsi ja mikä kaikki onkaan sinulle mahdollista.

Saavutettavuudesta kuvistuskuva

+ BONUS: Kun olet tehnyt tämän kaiken, taputa itseäsi vähintään henkisesti olkapäälle: nyt on aika nauttia!

Kun muutaman perusasian on selvittänyt etukäteen, itse reissussa voi keskittyä nauttimiseen: ihmisiin, musiikkiin ja kaikkiin niihin asioihin, miksi ylipäätään rupesit koko hommaan. Tutustu rohkeasti keikalla oleviin muihin ihmisiin, yhteinen mielenkiinnonkohde on aina hyvä puheenaihe. Näistä ihmisistä voi parhaimmillaan tulla sinun oma piirisi, ne keikkatyypit.

Hyvää keikkareissua!

Kasvokuva Heidi Sipilä

Kuva: Heidi Sipilä

Kirjoittaja on viettänyt jo noin kymmenen vuotta leijonanosan vapaa-ajastaan matkalle keikalle, eturivissä elämöimässä tai paluujunassa somettamassa kokemuksestaan. Lisää kelaten keikkareissailusta Instagramissa @heidisipila