fbpx
Kuvituskuva tytöstä pyörätuolissa, joka kantaa lippua jossa Kalevalaxvammaisettytot.fi logo

VT-tadeleiri: Itseilmaisu taiteen kautta

Vammaisen tyttöjen lokakuun pääkirjoitus käsittelee 14.-16.10.2022 pidettyä taideleiriä.

Onko vammaisia taiteilijoita? Voiko taide olla aktivismia? Onko taide aina aktivismia? Olenko minä luova? Kuinka voin ilmaista itseäni taiteen kautta?

Sukelsimme itseilmaisun maailmaan Kalevala x Vammaiset tytöt -projektin ensimmäisellä verkkoleirillä.

Me saadaan näkyä ja kuulua – nyt ja aina

Viikonlopun mittainen leiri Zoomissa saattaa kuulostaa oudolta, mutta monelle se voi olla juuri täydellinen tapa osallistua erilaiseen toimintaan matalalla kynnyksellä omia voimia kuunnellen. Viikonlopun teemoja olivat itseilmaisun ohella (tai juuri siihen liittyen) antiperfektionismi, uteliaisuus ja lempeys itseään ja muita kohtaan.

Tietokoneella leirille osallistujat

Leirin tunnelmaa sunnuntailta

Taidetarvikkeita ei tarvinnut olla kotona valmiiksi. Ennen leiriä osallistujille postitettiin paketti sisältäen mm. savea, vesivärejä, akryylimaaleja, pensseleitä, hieman herkkuja sekä hemmotteluun sopivia tuotteita. Kannustimme myös osallistujia käyttämään heille tuttuja välineitä tai taidemuotoja jos sellaisia oli. Pakko ei ollut myöskään tehdä mitään – aina ei vain lähde!

Perjantaina aloitimme leirin tutustumalla toisiimme, käymällä läpi turvallisemman tilan periaatteita ja pohtimalla itseilmaisun haasteita. Monilla meistä haasteet liittyivät liialliseen itsekritiikkiin, josta luopumisesta kävimme mielenkiintoisia keskusteluita sekä pohdimme erilaisia tapoja harjoittaa antiperfektionismia omassa arjessa.

Lauantaina sarjakuvapiirtäjä Kaisa Leka kertoi meille parhaimmat vinkkinsä luovuuden herättelyyn, jonka jälkeen aloitimme itse taidetyöpajat eri teemoilla. Ohjelma oli tauotettua ja kannustimme leiriläisiä pitämään taukoja itseään kuunnellen. Illalla oli aika self care -hemmottelulle ja levolle.

Kannettava tietokone jossa Kaisa Lekan dia

Kaisa kehotti osallistujia lähtemään tutkimusmatkalle etsimään inspiraatiota

Leirin viimeisenä päivänä sunnuntaina keskityimme tehtyjen töiden esillepanoon ja kuvaamiseen. Pohdimme myös miksi töiden tuominen esille on tärkeää. Viimeiseksi esittelimme viikonlopun taideteokset toisillemme. Upeat työt löydät esittelyiden kera täältä. Viikonloppu oli täynnä upeita tarinoita, rönsyileviä keskusteluita, iloa ja oivallusta.

Kiitos kaikille osallistujille. Te teitte tästä leiristä lempeän, hauskan, turvallisen ja ajatuksia herättävän. Toivottavasti tapaamme kaikki seuraavalla leirillä!

Mira & Anni
Kalevala x Vammaiset tytöt.fi