fbpx

Taideleirillä tehtyjen töiden esittely

Kulttuuri

Taideleirillä tehtyjen töiden esittely

Kalevala x Vammaiset tytöt -projektin ensimmäinen leiri, itseilmaisu taiteen kautta, järjestettiin Zoomissa 14.-16.10.2022. Leirin ohjelmasta, esiintyjästä ja tunnelmasta voit lukea lisää lokakuun pääkirjoituksesta. Yksi osa taideleirin ajatusta oli omien töiden esitteleminen muille leiriläisille ja lopulta valmiiden töiden julkaiseminen Vammaiset Tytöt -sivustolla. Halutessaan työn sai esitellä anonyymisti tai omalla nimellään. 

Töitä lähdettiin toteuttamaan lempeästi ja hyväksyvästi, tärkeintä ei ollut valmis lopputulos on prosessin herättämät tunteet ja ajatukset. Työpajojen teemoja olivat esimerkiksi tunne ja omakuva, mutta ne eivät olleet pakollisia. Taidetta sai tehdä juuri niin kuin halusi, juuri siitä mistä halusi. Alla esiteltynä leiriläisten upeat työt!

1. Ilo – Jasmin Bäckström

Jasminin abstrakti vesivärityö

Kuva: Jasmin Bäckström. Vaaka A4, vesiväri paperille.

”Tämän taideteoksen aihe on ilo. Käytin tässä paljon värejä ja annoin pensselin liikkua paperilla vapaasti ja tein kuvioita oman mieleni mukaan ja tätä taideteosta tehdessä minulla oli tosi iloinen ja positiivinen mieli. 

Käytin taideteoksessa vesivärejä. Rakastan käyttää vesivärejä koska ne on niin värikkäitä ja värejä voi ihanasti sekoittaa keskenään ja ne tuo paperille niin paljon elävyyttä.”

2. Oma metsä – Sara Väisänen

Saran metsää kuvastava suulla maalattu vesivärityö

Kuva: Sara Väisänen. Pysty A4, vesiväri paperille.

”Työ kuvaa omaa mielenmaisemaani, joka on värikäs metsä. Sinne on kasvanut matkan varrella erivärisiä puita, joihin on kuitenkin tarttunut myös tummia sävyjä kaikista kohdatuista haasteista. Tekniikkana käytin suulla maalaamista ja työvälineenä vesivärejä.”

3. Valtaistuimeni

Valtaistuinta muistuttava sähköpyörätuoli akryyliväreillä

Kuva: Taideleirille osallistua. Pysty A4, akryyli ja lehtikultajäljitelmä.

”Sähköpyörätuoli mahdollistaa itsenäisyyteni, kulkemiseni ja osallisuuteni. Pyörätuoli on minulle mahdollisuus hallita elämääni, vaikka valtakuntani onkin pieni.

Työ oli haastava minulle, kun olen tottunut katsomaan mallia, nyt halusin antaa perspektiivin levitä niin kuin se tahtoi. Meidän jokaisen perspektiivi elämään on kuitenkin omin tavoin aina yksilöllinen.”

4. Do I have a choice? – Oona Tontti

Vesivärityö

Kuva: Oona Tontti. Vaaka A4, akryyli ja mustekynä paperille.

”Halusin kuvata sitä, miten uupunut olen olemaan aina vahva ja taistelemaan omien oikeuksieni eteen. Ulospäin tämä uupumus ei aina näy, ja vasemmalla puolella työtä on ikään kuin se, mitä muut ehkä minusta näkevät. Oikealla puolella taas on kuvattuna se, miten itse näen asian: onko minulla muutakaan vaihtoehtoa?”

5. Kukkateos – Ronja Jäntti

Puuväriteos

Kuva: Ronja Jäntti. Pysty A4, puuväri paperille.

6. Syksytatti – Serenity Paldanius

Syksytatti -vesivärityö

Kuva: Serenity Paldanius. Pysty A4, vesiväri ja kynä paperille.

”Syksy ruska monine sävyineen tuo minulle paljon iloa ja halusin kaapata sen paperille käyttämällä vesivärejä. Sienet ovat minusta syksyn suloisin merkki ja halusin kokeilla piirtämistä ilman kumittamista ja päästää irti täydellisyyden tavoittelusta.”

7. The Disabled Are Such Lovely People – Greta Granö

Vesivärityö

Kuva: Greta Granö. Pysty A4, vesiväri, puuväri, tussi ja geelikynä paperille.

”Työ kertoo siitä, miltä tuntuu kun vammattomat kuvailevat vammaisia toiseuttavalla kielellä. Olen kuullut lauseen ’ne vammaiset on niin kivoja ja aina iloisia ihmisiä!’ liian monta kertaa.”

8. Toivo – Sini Pasanen

Akryylivärityö

Kuva: Sini Pasanen. Pysty A4, vesiväri ja akryyliväri paperille.

”Jokaisessa asiassa on pieni ripaus Toivoa eli vaaleanpunaista. Synkän harmaankin keskellä on Toivoa. Yhdessä on enemmän.”

9. Monica Wirén, kaksi teosta

Vesivärityö

Kuva: Monica Wirén. Pysty A4, vesiväri ja kultatussi paperille.

Lämpö

”Kuvan taustalla on ajatus lämmöstä, vertaistuesta ja itsensä hyväksymisestä. Hahmo joko halaa itseään tai peittää itseään, samalla kun sydän, lämpö, ympäröi sen. Lisäksi kuvassa on pilvi. En halua olla pää pilvissä, mutta en myöskään jalat maassa. Minun pilvessäni on kultareunus.”

Lyijykynätyö

Kuva: Monica Wirén. Pysty A4, vesiväri ja lyijykynä paperille.

Minä

”Kuva on omakuva, en toteuttanut sitä tarkasti tai mittasuhteita noudattaen, vaan täydellisyyden tavoittelun unohtaen. Taustalla on kysymysmerkkejä kuvaamassa kaikkia niitä kysymyksiä itsestäni ja ympäröivästä maailmasta. Suuri sydän jatkaa tunnekuvan lämpöä.”

10. Salla Ruotsalo, kaksi teosta

Vesivärityö

Kuva: Salla Ruotsalo Pysty A4, vesiväri paperille.

Akryylivärityö

Kuva: Salla Ruotsalo. Pysty A4, vesiväri ja akryyli paperille.